Firman Bloggar!

Direktlänk till inlägg 16 april 2009

En spalt - peppar och salt!

Av Rengbo/Nilsson - 16 april 2009 08:21




Idag är det Torsdag, dags att börja reka inför helgen. Spana mot horisonten, läs av myrornas vandringar eller helt enkelt kolla text-tv. Blir det grillväder i helgen?

Känn saliven börja vattnas i munnen inför tanken på det grillade köttet.


Finns det briketter eller kol hemma? 
Elgrill?
Är det tillräckligt mycket gas kvar i behållaren?

Var la jag eltändaren, finns det tändvätska och var är tändstickorna.

Allt måste vara klart inför helgen.


Vad skall grillas, kotletter, snitszlar, grillspett, biffar, hamburgare eller korv. Listan kan göras lång och allt är nästan lika gott. Bestäm dej och handla hem. Jag levererar ett enkelt grillrecept längre ner.


Sedan är det bara att sätta igång. Att grilla brukar vara ett karlgöra. Vad är väl bättre än att en solig vindstilla kväll stå framför en grill med en kall öl i handen och bara känna doften av grillat kött blandas med sommarens alla dofter.


Grilltekniken skiftar ofta. Viktigpettrar vänder bara köttet en gång. Detta problem har länge stötts och blötts i den svenska grill-etiken men jag vet kockar, ja vänner till mej, som vänder sitt kött mer än en gång. Och mitt svar på detta är att tunn skiva - vänd en gång, tjock skiva - vänd efter behov.


Ibland har jag sett grillmästare som vänt köttet lika ofta som svängdörrarna på Maxi snurrar på lillejulafton. Ändå har resultatet blivit hur bra som helst.


En annan sak som kan bli ett samtalsämne är med eller utan förkläde. Jag för min del brukar ha ett förkläde utan att känna mej som en fjolla. Man får vara lite rädd om sina kläder. Speciellt om man skall ha gäster så är det trevligt att äta efteråt utan stora fettfläckar på skjortan.


Och nu dagens mat.


GRILLAD KASSLER MED POTATISGRATÄNG


1 hel kassler

Grillolja


Gör så här:

Lägg kassler tillsammans med ca 2 dl grillolja i en plastpåse. Se till att oljan kommer åt överallt runt kasslern. Lägg in det i kylskåpet och låt det ligga där ca 5-6 timmar.

Ta ut köttet ca en halvtimme innan grillning.

Sen är det bara att grilla på. Tar ca en halvtimme att få färdigt.


Passa på att grillla majskolvar, samma grillolja och på grillen. Gott!


Potatisgratäng

1 kg potatis (ca 12 medelstora)

2 gula lökar

5 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2-3 tsk salt

2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar

3-4 dl riven ost


Gör så här:

Skala potatis och skär i skivor. Skär lök och hacka i små bitar.

Häll mjölk och vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull och lägg i potatis och lök. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter.

Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 20 minuter.


Till detta serveras ett gott rött vin som t.ex Alta Tierra från Chile.

Varunr. 6557 (89.00 kr).


Dagens tävling:


Denna låt handlar egentligen inte om mat mer än att de äter glass.


”Och Louise hon öppnar bladen på blomman som hon fått av gud”


Klassisk låt


Ha det bra

34:an

 
 
Ingen bild

Larre

16 april 2009 08:58

Ulf Lundell - Jag går på promenaden

 
Ingen bild

JerryFerry

16 april 2009 10:41

"tre flaskor röd bourgogne" handlar väl ganska mycket om något som tangerar maten?

Du hittar många kultlåtar och Lundells "Jag går på promenaden" måste väl ändå höra dit? 1975 var man 23 år...fan vilken härlig tid!
Keep up the good work!

 
Ingen bild

JerryFerry

16 april 2009 10:41

"tre flaskor röd bourgogne" handlar väl ganska mycket om något som tangerar maten?

Du hittar många kultlåtar och Lundells "Jag går på promenaden" måste väl ändå höra dit? 1975 var man 23 år...fan vilken härlig tid :)

Keep up the good work!

 
Ingen bild

JerryFerry

16 april 2009 10:41

"tre flaskor röd bourgogne" handlar väl ganska mycket om något som tangerar maten?

Du hittar många kultlåtar och Lundells "Jag går på promenaden" måste väl ändå höra dit? 1975 var man 23 år...fan vilken härlig tid :)

Keep up the good work!

 
Ingen bild

Tobajason

16 april 2009 21:07

Måste ju vara Lundell - JAG GÅR PÅ PROMENADEN
:D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rengbo/Nilsson - 31 oktober 2009 08:30

FIRMAN BLOGGAR FLYTTAR!Det har blivit dags för vår kära blogg att flytta. Ni hittar från och med nu Firman Bloggar på följande adress:http://www.firmanbloggar.se   GLÖM INTE ATT LÄGGA IN DEN NYA ADRESSEN SOM BOKMÄRKE ELLER STARTSID...

Av Rengbo/Nilsson - 30 oktober 2009 11:17

Imorgon lördag är det på dagen ett år sedan Firman Bloggar "föddes" och utvecklingen som varit kunde vi bara fantisera om. Detta kommer vi att fira på ett alldeles speciellt sätt, hur får Ni veta om Ni kikar in igen tidigt imorgonbitti. Håll utkik, s...

Av Rengbo/Nilsson - 29 oktober 2009 11:00

    IDAG HAR JAG BARA LITE TANKAR ATT FÖRMEDLA!Regeringen satsar ett antal miljoner på förorternas föreningar. Varför?De vill ju inte vaccinera sig så det finns snart inga människor i förorterna längre...!!I riksdagen fattas viktiga beslut. Ja, ...

Av Rengbo/Nilsson - 29 oktober 2009 07:45

Precis som vi lovande under gårdagen kommer här BK Skansen tränarlösning inför nästa säsong. Hjälptränare till nuvarande Anders Nilsson blir Marcus Jönson och som målvaktstränare kommer Johan Sörensen att komplettera.- Marcus är en person med ledareg...

Av Rengbo/Nilsson - 28 oktober 2009 11:00

   GYLLE AIF har gjort klart med en ny tränarkonstellation till nästa säsong.Rickard Harletun stannar kvar och till sin hjälp får han Ola Persson som närmast kommer från spel i BK Skansen. - Denna konstellation har varit på gång i några år,...

Presentation

Omröstning

Vad är din inställning till Anna Anka, positiv eller negativ?
 Positiv
 Negativ

Fråga mig

0 besvarade frågor

Firmans egna gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards