Firman Bloggar!

Alla inlägg under maj 2009

Av Rengbo/Nilsson - 17 maj 2009 22:21


I Sigges sköna småklubbsblogg hittade vi följande avslutningsrader:
Oavsett det historiska derbyt på Vångavallens A-plan som IFK vann med
2–1 – omgångens behållning var Östra Torps småfyndiga spel mot Skillinge och inget talar för annat än att Torp kommer att rusa igenom serien och sluta som överlägsna serieledare!


Tack Sigge men vi är nykomlingar och spelar gärna utan denna press...


----------

Firman

Av Rengbo/Nilsson - 17 maj 2009 12:11




Måste inleda denna blogg med en återknytning till fredagens begivenheter på A9. Vilket gäng och vilken *jävla* kväll! Personalen var tydligen dessutom lyriska över den för dagen ökade omsättning och jag utgår från att denna aktivitet blir till ett återkommande inslag efter varje fredagsmatch – wow!


Det hände visst en hel del i samband med derbymatchen mellan Skansen och Behar. Och då pratar jag inte bara om PÅ planen utan även UTANFÖR. Men käre nån…


Minnesberg ville flytta lördagens match mot Västra Ingelsta eftersom man saknade en stor del av laget vilka var i färd med ett bröllopsfirande. Detta kom att blossa upp till en mindre strid där Ingelsatränaren Paul Björck i TA konstaterade att man helt enkelt inte ville ha en hängmatch ända fram till hösten. Detta pinsamma uttalande fick mig genast att tänka på nyblivna ligamästarna Manchester United som haft en hängmatch i princip hela säsongen och då pratar vi om Premier League. Hur det gick? Jo, den gode Palle Björck fick ge med sig och de tre lättförtjänade (?) poängen blev till ett minne blott...


Får man be om en reprisupptagning av 4-0-målet…?


Inte helt oväntat fick Anders ”34:an” Vedmar mothugg gällande sin blogg om Trelleborgs Kommun. Vad som är rätt eller fel i sammanhanget låter Firman vara osagt, men för Er med intresse går det att följa diskussionen under kommentarer tillhörande hans gästblogg lite längre ner på sidan.


Även Rickard Nordström blev ifrågasatt. Här var det ”Basse” som ansåg att Lilla Torg tränaren är överskattad och dessutom undrade han över hans utbildning. Gällande det sistnämnda fick han dock genast se sig slagen på fingrarna och vips så var den diskussionen till ända.

Att en känd fotbollsprofil i veckan beslagtogs med knark har knappast undgått någon. Vem det är har säkert också det flesta räknat ut, men för Er som missat det kan jag inte helt oväntat konstatera att det handlar om en målvakt…


Helgen har minst sagt varit intensiv. Igår var det nämligen utflyttningsfest (!) hos lillsyrran och som väntat fick vi extra besök under kvällen. Inte bara en och två gånger utan till och med tre! Granntanten är nämligen väldigt känslig för ljud, men efter Jockes snälla (?) förfrågan om hon inte kunde gå ner i sin egen lägenhet, smälla igen dörren och hålla käften under resten av kvällen blev hon borta för gott. Slutet gott - allting gott!


Det är faktiskt riktigt kul att vår blogg verkar nå ut till en så bred massa. Igår fick jag veta av en för mig okänd person att vår NHL-expert inte längre kan få kalla sig för expert. Och visst, jag kan hålla med. Tipsen har inte direkt varit någon sparbössa, men Martin Jönsson utlovar stenklara vinnare i de kommande semifinalerna. Vi får väl se!  


Undertecknad hann faktiskt även med en tur till Tyskland under lördagen (pust!) och skulle Ni få vägarna förbi Gylle kan Ni därmed känna Er om möjligt mer välkomna än vanligt! 


Avslutar denna blogg med ett skånskt ordspråk…

…”Ed och ta bug för imorgon kommer rackaren och tar skinned”

---------
Firman 2/2

Av Rengbo/Nilsson - 16 maj 2009 14:56


Var ska man börja?


Låt oss konstatera att Östra Torp fortfarande är obesegrade
efter 6 omgångar.


Matchen mot Skillinge slutade 4-1 till Torp efter en väl genomförd
första halvlek där ställningen i paus var hela 3-0!
En medioker andra halvlek till trots innebär dock att segerraden
förlängdes och är nu uppe i imponerande 6 matcher!


Trevlig tabelläsning!


Efter matchen laddade laget om batterierna och samlades på A9...


Lennart!


Vad hände med Marklund? Alltid strular han med vakterna...


Tack B!


Idag spelas det högintressanta derbyt mellan IFK och Pelister...


Grattis min underbara fru!


-----------

Firman 1/2

Av Rengbo/Nilsson - 16 maj 2009 02:18


Jag vill på detta sätt passa på att gratulera Firman 1/2:s fru - ANNA RENGBO - på den stora dagen. Hoppas du/ni får en underbar dag (& natt) tillsammans...

...kram från gänget i Gylle (och alla andra!).


                        

Av Rengbo/Nilsson - 15 maj 2009 10:07


Äntligen fredag igen!

Som vanligt bjuder vi på en fräckis:


-----------------------------

En ruskigt ful och motbjudande kvinna går in i en affär med sina två fula, skrikande ungar. Hon vrålar åt dem att hålla käften och kunderna i affären stirrar generat. Butiksägaren går fram och försöker få tyst på henne.
- Godmorgon frun, vilka underbara, söta barn ni har. Är de tvillingar?
- Nej för helvete ditt jävla rövhål! vrålar hon. De är inte tvillingar! Till och med en blind idiot skulle kunna se det, din förbannade hönshjärna. Pojken är 4 år och flickan 9, vad fan får dig att tro att de kan vara tvillingar?
Mannen svarar:
- Det är bara det att jag har svårt att tro att nån skulle vilja kn**la dig två gånger...


----------

Firman

Av Rengbo/Nilsson - 14 maj 2009 09:14




Denna vecka har vi valt att ta ett break i "En spalt - peppar och salt" men som vanligt på en torsdag är det ändå Anders "34:an" Vedmar som har ordet!

-----------------------------

Jag har de senaste helgerna spenderat lite tid på olika idrottsplatser, närmare bestämt Askeröd, Rydsgård och Blentarp.


Sammantaget så slår det mig vilka möjligheter de har.


Samtliga dessa har stora lokaler, flera fina gräsplaner med belysning. Hörby kommun, Skurups kommun och Sjöbo kommun kan.

Varför kan inte Trelleborgs kommun????


Jag kan inte säga på rak arm en enda idrottsförening i Trelleborgs kommun som har någon liknande anläggning som dessa tre.


Jo, kanske en men det kommer jag tillbaka till snart.


Vi i Östra Torp har ett eget klubbhus. En gammal skola som vi köpte av Trelleborgs kommun. Fullständigt nergången och med stora renoveringsbehov. Vi fick ett räntefritt lån som vi fortfarande amorterar av kommunen som täckte kanske 20 % av behovet. Resterande har vi själv fått finansiera. Tusentals timmar av arbete och MYCKET pengar har detta kostat. Här pratar vi om över en miljon kronor. Nu behöver vi ett nytt tak. Vem betalar det? Vi är tvungna att ha uthyrning för att kunna finansiera lokalerna. Men detta gör vi för att våra medlemmar skall ha ett ställe att gå till. 

            (En gräsplan, som en borde se ut!)

Vi har en gräsplan, samt en sjumannaplan som vi själv har ställt i ordning. Kommunen sköter planerna. Ja, de vattnar inte, det får vi själv göra. I år är planen under all kritik. Ett år då vädret har varit ovanligt gynnsamt.


Vår ungdomsverksamhet gör oss otroligt trångbodda. Vi har blivit lovade en gräsyta av Trelleborgs kommun som ligger ca 300 meter från vår verksamhet. Denna får vi själva färdigställa. Vi måste själv plocka sten, röja upp, gräva, dränera och bekosta arbetet. Ingen belysning, det har vi inga pengar till.


Kommunen har lovat att vi skulle få sätta igång arbetet nu under våren men de råkade glömma att säga upp arrendet. Detta är inte första gången de glömmer. Många turer och löften har valsat fram och tillbaka mellan Smyge och de bestämmande i Trelleborg.


Så att Skansen och Behar flyttas från sin hemmaarena mitt i säsongen och att Pelister plötsligt inte har några omklädningsrum är inte direkt förvånande...


Lilla Beddinge och Klagstorp riskerar att få sina idrottsplatser nerlagda pga av kommunens sparande. Är Skegrie och Gylle några föreningar som kommunen prioriterar? Gislöv, som lägger ner mycket tid och säkerligen mycket pengar på sin plan? Torp? Lever vi kvar på lånad tid endast för att det finns trotjänare som lägger ner otroligt mycket jobb och vägrar att lägga sig ner och självdö.


När man sen hör föreningar som plötsligt får ett nytt klubbhus och konstgräsplan UTAN att betala en enda krona så blir man förvånad.


Hur mycket har Anderslöv betalt för sina nya lokaler? Hur mycket har deras konstgräsplan kostat? Har medlemmarna i Anderslöv plockat sten och lagt dräneringsrör? Hur mycket betalar de i hyra? Vi vet hur mycket vår gymnastiksektion får betala för ett förråd som de hyr av kommunen. I relation till detta så borde Anderslöv betala hundratusentals kronor om året i hyra. Gör dem det?


Jag har absolut inget emot Anderslöv som klubb. Vad jag reagerar mot är snedvridningen av medel. Och kom nu inte dragande med nån gammal badhusfond. Fotboll är väl ingen vattensport.



Vems öra i Trelleborgs kommun är det som Anderslöv viskar i. Vi har våra aningar. Vi, övriga föreningar kanske kan viska i samma öra, annars så får vi kanske skrika i det vid nästa val.


Ha det bra!

//34:an.

-------------------
Firman ser mer än gärna att övriga läsare blandar sig i denna
diskussion genom att lägga en kommentar. Nå vad tycker Ni?
OBS! GLÖM INTE ATT FYLLA I SPAMKODEN INNAN NI SKICKAR!

Av Rengbo/Nilsson - 13 maj 2009 09:47



Firman tackar givetvis Nordström för hans senaste inlägg vilket säkerligen kan leda till eftertanke hos en del tränare. Redan idag kommer nästa gästbloggare, då är det dags för Anders "34:an" Vedmar att såga Trelleborgs Kommun. Vad saken gäller ska Ni snart bli varse...

----------
Firman

Av Rengbo/Nilsson - 13 maj 2009 09:23




TRÄNAR VI PÅ RÄTT SAKER I SVERIGE? MAN BLIR SKEPTISK
NÄR MAN SER
 VÄRLDSELITEN I CHAMPIONS LEAGUE...


Har funderat över en sak rätt länge och har också påpekat det för många ungdomstränare. Ni/vi MÅSTE träna på helt andra saker än det som görs idag.

Det är alltför många ungdomstränare som tränar fel idag, dock troligen undantag för tex storklubbar som TFF och MFF.


Vad jag menar med att träna fel är att tränarna tränar sina lag för att de ska vinna sina matcher och en massa turneringar. Det är det som är fokus för dem. Laget ska prestera så att matcherna vinns. Man tränar följaktligen hela laget på samma moment. Vad händer när detta lag ska splittras och man säger hejdå till varandra? Det finns ju inget lag i världen som gått från P10 rakt in och spelat tillsammans i ett seniorlag. Det är endast ett fåtal som sen går vidare in i ett seniorlag. Hur många slutar när de är på väg in i vuxenvärldens fotboll för att de inte är tillräckligt bra? Nej, för många tränar på fel saker.

                  

Alla ungdomsföreningar borde jobba enligt följande modell:

Ungdomstränaren är en trädgårdsmästare och spelarna är plantor. Varje planta måste vattnas av trädgårdsmästaren för att kunna växa (utvecklas). Men trädgårdsmästaren måste vattna varje planta rätt. Ge plantan den mängd vatten som behövs och ev den gödning som krävs för att få den att växa (utvecklas) på ett bra sätt. Målet är inte att få alla plantor att bli en och samma svårskötta buske. Utan fina färgstarka blommor som är bra på olika sätt och som blir speciell där den sen ska vara. Varje blomma växer fram och blir extrem på sitt sätt. Sen kan det även finnas ogräs och då blir trädgårdsmästarens uppgift att rensa ut den eller plantera om. Detta var min enkla men tydliga tolkning på hur man skulle kunna bedriva en förening. Hoppas ni hängde med i svängarna!

                                         

ALLA ungdomstränare bör ta detta till sig om de nu inte redan tränar rätt. Varje individ måste tränas individuellt. De måste bli bra på de kvalitéer de redan är bra på. Jag menar att har man en bra vänsterfot ska den tränas ännu mer för att bli grym. Den spelaren får sk spetskompetens. Men i Sverige gör man tvärtom. Man säger till killen att han ska träna sin högerfot så den blir lika bra. I Sverige ska man vara allround, man ska vara bra på allt. Då blir man inte bäst. (Undantag Zlatan. Men, han är exceptionell). I Brasilien jobbar man på att få spetskometens, även så i Spanien och Portugal. Ta Roberto Carlos. När han var liten hade han redan då en tilltalande vänsterfot. Tränarna i Brasilien sa då till honom för att nå eliten måste han träna vänsterfoten ännu mer…

                                         

Offside, en bra fotbollsbibla!
Läste i det senaste numret av tidningen Offside (det är en sjukt bra fotbollsbibla som jag rekommenderar starkt) om just brassar, om att vara laterals, offensiv ytterback med fria tyglar att gå framåt… Ta Roberto Carlos, han har gjort 120 mål som vänsterback under sin professionella karriär.. Helt sjukt, kan ni se Mikael Nilsson eller Erik Edman göra det? Snacka om att Roberto Carlos har spetskompetens.


Även seniorlag tränar FEL!
Jag kan ibland även se seniorlag som tränar fel (detta sett med mina ögon).

Ta t ex en enkel passningsövning. Man är 4 spelare och har en boll igång.

Hur många tränare sätter då t ex ihop de spelare som är närmast varandra i en match? Jag hade satt ihop vänsterbacken, vänsteryttermittfältare, vänsterinnermittältare och förstaforward som alltså ligger närmast bollen vid uppspel på vänsterkanten. De får sen jobba med inmatning och mönsterträning. Man lägger då givetvis upp en form av passningsövning som är matchrelaterad och som är förlagd på vänsterkanten. Så, där har vi individuell träning för 4 spelare i matchlik situation. Tror många tränare låter spelarna välja vem de ska vara med och gör denna typ av passningsövning i fel riktning, alltså från långsida till långsida. Det är väl inte på det sättet man spelar fotboll. Jag anser att all träning måste vara så matchlik som möjligt och då förlägger man alla övningar i planens rätta riktning, alltså från kortsida till kortsida. Man kan jobba mängdvis på detta sätt för att varje spelare ska bli bättre på just det han ska göra. Sen går man givetvis på djupet med andra individuella kompetenser, så som tillslag, snabbhet, styrka etc…

                                          

För många gånger ser man spel t ex 5 mot 5 på en plan som ligger på ”fel” håll. Människan är skapad att registrera mönster och invanda beteende. Om man lägger planen så att man har läktare och avbytarbåsen på rätt ställe gör det att hjärnan vänjer sig vid dessa moment. Detta kan tyckas löjligt för en del, men en oerhört viktig detalj. Detaljer gör helheten. Om vi inte vågar ta/driva vår träning mot nya dimensioner kommer vi heller aldrig lyckas.

                                           

SVFF har glädjande nog börjat att tänka om...
Svenska Fotbollsförbundet har börjat tänka om. På den ”nya” tränarutbildningen läggs mycket fokus på just individuell träning och hur viktig den är. Kul att SvFF är på rätt väg. Håkan Ericson (son till Åby Ericson) fick i uppdrag att säkerställa den nya tränarutbildningen. Utan välutbildade tränare kommer vi aldrig nå de resultat som skapas ute i de stora europeiska fotbollsländerna. Vi tränare, framförallt ungdomstränare måste bedriva sin träning för att få fram specialister, udda spelartyper eller spetsspelare. Spelare som är hyfsat bra på allt försvinner i mängden…


Ska Sverige lyckas med att få fram fler världsartister måste vi målmedvetet driva vår träning mot att utveckla individerna och inte lagen.

                                               

Hoppas detta gett er något. Jag vet vad jag vill och vad som behövs, nu är det bara att omsätta det på rätt sätt och få de uppdrag som stimulerar ens kompetens.


ps...JA, det är alltid kavaj som gäller! Eller hur Lind?

Presentation

Omröstning

Vad är din inställning till Anna Anka, positiv eller negativ?
 Positiv
 Negativ

Fråga mig

0 besvarade frågor

Firmans egna gästbok

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards